Gjester i forkledning

Hvem var egentlig disse tyske «turistene» og «forretningsmennene» og hvorfor befant de seg i Narvik tett opp mot den tyske invasjonen av Norge?

Stipendiat ved Narviksenteret, Kristoffer Østnes, tar oss med tilbake til slutten av tretti-tallet i Narvik da tyske spioner kartla og rapporterte alle bevegelser på havnen rett foran nesen på intetanende nordmenn. Spioner, forkledd som forretningsmenn og turister, tok i bruk svært kreative metoder for å tilegne seg informasjon om skip, havneanløp, last, infrastruktur og viktige personer i byen. Gjennom flere hundre sider med avhørsprotokoller, etterforskningsnotater og rapporter knyttet til Abwehr, den tyske militære etterretningsorganisasjonen før og under andre verdenskrig, har Østnes kartlagt historiene til tre tyske spioner.

Narviksenteret/ Narvik Krigsmuseum ønsker velkommen til foredragsserien «Hemmelige tjenester før, under og etter krigen». Dette er det andre av fire foredrag i høst. Alle foredragene er gratis, foregår på Narvik Bibliotek på Det 4. hjørnet kl. 18 – 20 og krever ikke påmelding.

De neste foredragene i denne serien er:

  1. november: «Spionkrigen, Spionsamarbeidet mellom Norge og USA» med Bård Wormdal
  2. desember: «Stay behind – Norges sovende motstandsbevegelse» med Geir A Høiland

Foto: Narviksenteret

Samarbeidspartnere