«Kampen om Narvik» og «Soldathjerte»

Tirsdag 9. oktober kl. 18.30 kommer Asbjørn Jaklin og Ørjan Nordhus Karlsson til Narvik. De vil snakke om «Kampen om Narvik. 62 desperate dager» og «Soldathjerte».

Arrangementet finner sted på Narvik bibliotek. Gratis inngang.
______

«Kampen om Narvik. 62 desperate dager»: hele historien om Hitlers første nederlag i andre verdenskrig – fortalt dag for dag.

Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i andre verdenskrig. Kampene fra 9. april til 10. juni 1940 var et internasjonalt felttog av voldsomme dimensjoner, som skulle få vidtrekkende konsekvenser for krigens utvikling.

General Dietls bergjegere, forræderen Sundlo, de norske styrkene i divisjon seks, sivilbefolkningen i Narvik og bygdene rundt malmbyen, de britiske styrkene med sin rivalisering mellom generalene, de franske fremmedlegionærerne, de tallrike polske styrkene som tok sydflanken — alle var de deltakere i dette veldige og brutale krigsspillet. Etter 62 desperate dager med innbitte kamper og store tap både blant militære og sivile ble Nord-Norge oppgitt uten at de tyske styrkene hadde blitt tvunget til kapitulasjon. Staute norske offiserer gråt de de innså at tapene og blodslitet hadde vært forgjeves.

I «Kampen om Narvik» forteller Asbjørn Jaklin historien dag for dag. Ved hjelp av et enormt innsamlet materiale bestående av dagbøker, brev og rapporter kommer han tett på enkeltpersoner på begge sider og bringer samtidig det historiske overblikket. Boken inneholder tidslinjer og kart som viser kamphandlingene. Kampen om Narvik er en stor leseropplevelse for alle historieinteresserte.

______

«Soldathjerte». Slaget om Norge står i nord: dramatiske aprildager, umenneskelig slit og heroisk innsats.

Vinteren 1940: Verden er på randen av krig, men i nøytrale Norge er det få som tror at landet skal bli trukket inn i konflikten.

I Narvik vender befalsskoleelev Gjermund Djupvik tilbake til barndomshjemmet for å begrave sin far. Etter begravelsen oppdager han at den forfyllede faren har overdratt småbruket til NS-medlemmet Oscar Enghøy, som også er bror til Gjermunds kjæreste Mari. De skulle gifte seg, men nå har Gjermund ingenting å tilby.

På Hotell Royal inne i Narvik sitter den tyske etterretningsoffiseren Wolfgang Jäger. Under dekke av å være journalist skal han kartlegge forholdene i Narvik, den viktigste byen i tyskernes krigsplaner. Jäger har også en annen oppgave, et oppdrag bare et fåtall, inkludert Føreren selv, Adolf Hitler, kjenner til.

9. april angriper Tyskland. Kriegsmarine gjør kort prosess på de norske panserskipene Norge og Eidsvoll.

Men de uerfarne, norske styrkene tar opp kampen, og snart skal Wolfgang, Gjermund og Mari møtes ansikt til ansikt i det som skal bli de blodigste og mest dramatiske kampene under andre verdenskrig i Norge. 2 måneder med umenneskelig slit, oppofrelse og heroisk innsats.

Samarbeidspartnere