Narvik Krigsmuseums digitale frigjøringsutstilling er museets bidrag i feiringen av frigjøringen av Norge 8. mai 1945. På grunn av smittefare for Covid-19 er markeringene rundt om i landet svært begrenset i år. Dagen fortjener en markering, og denne digitale utstillingen som publiseres i periode fra 6. mai til 8. juni 2020 kan besøkes uten fare for smitte.
Vi har forberedt elleve innslag som publiseres i nevnte periode. Utstillingen er bygd opp av bilder tatt av Narvikmannen Trygve Romsloe, supplert med andre lokale fotografer, utdrag fra Greta Dahls dagbok samt noe forklarende tekst.
Velkommen til Narvik Krigsmuseums Frigjøringsutstilling!
Klikk på dato for å lese mer om denne dagen
Våren 1940 satte Narvik på verdenskartet. De europeiske stormaktene ville gjerne kontrollere utskipingsstedet for den svenske jernmalmen. Hitler slo til først, men i dagene etter invasjonen av Norge i april, knuste den britiske flåten tyskernes krigsskip i Ofotfjorden i to voldsomme sjøslag. Det åpnet for en første alliert seier også over nazistenes fryktede hærstyrker. Tyskerne hadde overtatt Narvik og satt en forsvarslinje rundt byen. I nesten to måneder kjempet norske, britiske, franske og polske avdelinger i fjellene mot den undertallige, men godt trente motstanderen. 28. mai lyktes de i å ta Narvik tilbake.
I midten av mai satte tyskerne også i gang et nådeløst angrep på Nederland, Belgia, Luxembourg og Frankrike. Da Narvik ble gjenerobret, ble det derfor en viktig symbolsk hendelse. Men de allierte kunne ikke videreføre kampen i nord, og overlatt til seg selv måtte nordmennene oppgi kampen mot invasjonsmakten.
Fem års okkupasjon tok til. De ble preget av usikkerhet, isolasjon og rasjonering, men også sivilt og militært motstandsarbeid. Okkupanten var tydelig til stede i hele landsdelen, og Narvik var et kommunikasjonsmessig knutepunkt for tyskernes styrkeoppbygging på Nordfronten. Alle var spente på verdenskrigens utvikling. De alliertes overtak ble synlig fra 1943. Senhøsten 1944 ble Øst-Finnmark befridd av sovjeterne, mens resten av landet ventet på frigjøring.
30. april 1945 begikk Adolf Hitler selvmord i Berlin. 7. mai kom Nazi-Tysklands fullstendige kapitulasjon. Det neste døgnet spredte meldingen seg utover Europa. I Norge sto 350.000 okkupasjonssoldater og ventet på ordre. Kampene om Nord-Norge i 1940 hadde kostet 8500 liv – hva ville prisen for frigjøring bli?
For fem år siden deltok han i gjenerobringen av Narvik fra tyskerne. Den gleden ble kortvarig. Nå er løytnant Eirik Coucheron-Jarl igjen på tur til hjembyen for den endelige seieren over nazistene. Hitler er død og riket hans i ferd med å blø ut. Det må være snakk om dager, kanskje timer, før Tyskland kapitulerer. De to siste årene har Coucheron-Jarl vært i England og gjort seg klar til frigjøringen. Han er blitt plassert i staben til den utpekte distriktskommandoen for Nord-Norge under oberst Otto Munthe-Kaas, en av offiserene fra felttoget i 1940. Dagen før kom de med fly til Stockholm og i morgen starter togreisen nordover. Narvik venter. Ringen skal sluttes.
….«Det er likesom kapitulasjonsryktene svirrer i luften. Kl. 12 ble det meldt fra dansk utsending, kl.15 ble det sagt over norsk sending at det var ikke offisielt at Terboven var gått av og Böhm överstkommanderende fra Norge hadde bedt om å få kapitulere betingelseslöst». (Greta Dahls dagbok, 6. mai 1945)
Klikk for større bilder
Gate 3 og 4 sett fra gate 2 (Foto: Trygve Romsloe)
Fra kirkespiret (Foto: Trygve Romsloe)
Fra gate 3 mot gate 2 og torget (Foto: Trygve Romsloe)
Utsikt til soldathjemmet fra kirkespiret (Foto: Trygve Romsloe)
Tyskland har kapitulert! Avisene melder om fred i Europa! Omfavnelser, gråt og glede om hverandre. Våren er her og en lysere fremtid kommer med den. Men i Narvik legger ingen tyskere ned våpnene, de virker spente og oppspilte. Betyr det bifall eller desperat sluttkamp?
På toget gjennom Sverige får distriktskommandoen beskjed om nazistenes betingelsesløse kapitulasjon på kontinentet. Men heller ikke de vet hvordan okkupanten i Norge vil reagere. Er det noen frivillige i staben som kan reise i forveien til Narvik for å avklare tyskernes holdning og få tak i sjefen for hjemmestyrkene, overlege Erling Borch-Johnsen? Narvikmannen Eirik Coucheron-Jarl sier ja med en gang.
Med en sivil frakk over uniformen kommer han seg over grensepunktet på Bjørnfjell og får haik med et løslokomotiv ned til byen. Noen timer senere er han framme. Han rekker så vidt å telefonere sine kontakter før han blir internert av tyskerne.
….«Det er mest så en blir dögnvill. Det har ikke vært mye sövn i natt. Folk har travet frem og tilbake i gatene i hele natt. Kl. er bare 8 om morgenen, men Arild er allerede ute. Han skulle hente Ofot. Tid og spörre nytt. Å, hvor mannfolkene banner og sverger fordi de ga fra seg radioen. Russefangene hopper og danser og röker sigaretter»
«Butikkdamene hos Brekke hadde dekorert ungene når de kom og spurte etter flagg. Så vandrer de rundt som små juletrær. Bare så inderlig synd at vi ikke har noe godt å gi dem. Jeg eier ikke hvetemelsmulen, så jeg kan få i stand en fredskake. Men jeg er ikke alene om det». (Greta Dahls dagbok, 8. mai 1945)
Klikk for større bilder
Etterlengtede nyheter å lese i Ofotens Tidende 8. mai 1945 (Faksimile Ofotens Tidende)
Bjørnfjell mai 1945. Fra høyre: svenske tollere, sovjetiske krigsfanger, og tyske offiserer som betrakter det norske flagget (Foto: Trygve Romsloe)
Opprop fra hjemmefrontens ledelse, 8. mai 1945 (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Løytnant Eirik Cucheron-Jarl påtok seg oppdraget med å reise i forveien for å avklare tyskernes holdning (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Nordmenn advares mot handel med tyskerne etter kapitulasjonen.
"Elna kommer hjem fra skolen og forteller det er "fred", så nu vil de ikke ta tentamen. De skulle nemlig ha tentamen i norsk idag og imorgen. Men så å si ingen av lærerne var kommet på skolen og bare 7 elever". (Greta Dals dagbok, 7. mai 1945). Foto: Trygve Romsloe
I måneder og år har de norske polititroppene i Sverige forberedt seg til dette øyeblikket – slutten på krigen. Styrken ble etablert i 1943, og består av nærmere 15,000 nordmenn i vernepliktig alder som har flyktet over grensen. I realiteten er den en norsk hæravdeling, og deler av den var med på frigjøringen av Finnmark noen måneder tidligere. Nå er oppgaven å sørge for ro og orden i den første overgangsfasen etter krigen.
Tyskerne opptrer etter boka og gjør ikke tegn til opprør. Dagen før har de godtatt kapitulasjonen og sluppet løs Eirik Coucheron-Jarl – på hans 28. fødselsdag. Han kan dermed utføre oppdraget sitt og forberede polititroppenes ankomst.
Sent på ettermiddagen kommer den første større puljen med toget fra Riksgränsen. Stasjonen er pyntet med bjørkeris og flagg, og perrongen full av feststemte folk. «Hele Narvik» er ute for å feire. Kl. 18.45 overgir den tyske hauptmann Schirach formelt byen til oberst Munthe-Kaas. Det er en tydelig lettelse for begge parter.
….«Kl.11. Jeg ble rent paff da jeg fikk höre kirkeklokkene i dag. Husket ikke at det var Kristi Himmelfartsdag. – Vi er så oppsatt på disse norske soldatene som skal komme. Nu sier de toget skal komme kl. 14,5. Får neppe middagen ferdig til da. Jeg hörer at tyskerne har tippet mye av maten fra lagrene på sjöen. Noe har de hatt ombord i 2 store skib som alle er gått til Skjomen for å senke maten. Flere steder lager de bål og brenner store bunter med pengesedler. Nytrykte, ubrukte»….
…»NU ER DE KOMMET. Våre egne gutter. Med tog fra Sverige. Folk var elleville. Tenker störstedelen av byens befolkning er hese som ravner i morgen. Å, det var morsomt. Jeg tutet så jeg ristet da hornmusikken spilte Ja, vi elsker, og alle blottet hodene. Å, slik som vi har ventet på denne stunden». (Greta Dahls dagbok, 10. mai 1945)
Klikk for større bilder
De norske troppene ønskes velkommen av «hele Narvik» (Foto: Trygve Romsloe)
Narvik-russen venter på de norske troppene (Foto: Trygve Romsloe)
Norske tropper ankommer. Til venstre sovjetisk krigsfange (Foto: Trygve Romsloe)
Overgivelsen av Narvik skjedde kl. 18:45. Den tyske staben sto oppstilt foran stasjonsbygningen og ventet, mens jubel og sang steg fra plattformen. Så gikk Oberst Munthe-Kaas med Adjutant Scheldrup fram til den tyske Hauptmann Reischach. De nødvendige militære hilsener og formaliteter ble utvekslet, og dermed var byen overgitt i de rette hender. Etterpå gikk Munthe-Kaas med sin stab til hotellet mens tette rekker av jublende tilskuere kranset deres vei. (Foto: Trygve Romsloe)
Livsgleden er tilbake i øynene på dem. De utenlandske fangene som tyskerne har herjet med og drevet mange av i døden. Lidelsene har vært enorme, spesielt for de jugoslaviske fangene og sovjetiske krigsfangene. Det er hundrevis, tusenvis av dem i leirene. Ennå er det noen som dør på lasarettene, utmattelsen er for stor. De frigjorte fangene trenger mat, men den må porsjoneres så de ikke spiser seg syke. Det er også tvangsarbeidere fra flere andre land; Tsjekkia, Frankrike, Polen. De kan nesten ikke tro det er sant – det er virkelig over.
Andre møter ingen sympati. Norske medløpere, okkupantens velvillige hjelpere, arresteres. Et annet symbol på at situasjonen er snudd er at de beslaglagte radioapparatene deles ut igjen. Snart høres frihetens toner på nytt over hele byen.
«Folk får lov å besøke russerleiren. Den skal være fæl, enda tyskerne har forsökt å ordne til de alliertes ankomst. Her skal være ca ½ mill. russerfanger i Norge. Quisling har overgitt seg. Alle de andre storforredere er tatt til fange, unntatt Jonas Lie og et par andre som har skutt seg. Himmler er ikke tatt. Hitlers lik er funnet. Likeså Goebbels med familie. Der er ikke mange igjen av erkekjeltringene». (Greta Dahls dagbok, 13. mai 1945)
«Best var det om alle disse frigitte fangene; serbere, polakker, franskmenn, russere og alle de andre kunne fått reist herfra nu straks mens de har alle disse glade og vennlige mennesker i minnet»…. «Alle folk smiler til hverandre. Russerne gjör honnør og sier enten «vasti» eller «mor’n». Man skulle ikke tro dette er russefanger som kroket og slepende drog seg gjennom gatene, underernærte, sløve og trette. Nu er de ranke og velstelte, høflige og smilende». (Greta Dahls dagbok, 19. mai 1945)
Klikk for større bilder
Ingvald Hope (til høyre) ble arrestert av Gestapo og satt 10 dager i Beisfjord fangeleir de siste dagene av krigen. Han ble løslatt etter frigjøringen, og er her på oppdrag for Hjemmestyrken som hadde ansvar for infrastrukturen og å holde oppsyn med fangeleiren. (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Etter frigjøringen åpnes de over 600 fangeleirene etablert av den tyske okkupasjonsmakten på norsk jord. Den største gruppen fanger i Norge under krigen, over 95,000, er de sovjetiske krigsfangene. Her ser vi frigitte sovjetiske krigsfanger ved Grusgropa på Bjørnfjell, mai 1945. (Foto: Trygve Romsloe)
Et fritt Norge betydde fri tilgang på nyheter fra fjern og nær. Gleden var derfor stor da befolkningen endelig kunne få tilbake radioene sine, og slippe å risikere livet for å lytte på nyheter på ulovlige radioapparater eller formidle nyheter videre i smug. (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Sovjetiske krigsfanger med runde finértelt i bakgrunnen. Disse ble satt opp som erstatning for sykebrakkene som ble satt i brann av fangevokterne under redselsnatten 17./18. juli 1942, hvor 287 jugoslaviske fanger ble drept under Norges største massaker. Beisfjord fangeleir, etter åpningen 26. mai 1945. (Foto: Trygve Romsloe)
Inngangen til Beisfjord fangeleir, med åpen port etter åpningen 26. mai 1945. Da leiren frigis bor det 1583 fanger i leiren. Mellom 3500 og 4000 sovjetiske krigsfanger har vært i Beisfjord fangeleir fra 25. oktober 1942 i kortere eller lengre perioder. Før det var 900 jugoslaviske fanger i leiren , hvorav 748 døde i løpet av fire måneder. (Foto: Trygve Romsloe)
Før de sovjetiske krigsfangene forlater Beisfjord og Narvik, setter de opp et minnesmerke over de 347 av deres kamerater som har omkommet av sykdom, sult og mishandling i Beisfjord fangeleir. På bildet arbeides det med fundamentet og minnetavlen til minnesmerket, som fullføres 6. juni 1945. Minnesmerket står fremdeles i Beisfjord fangeleir. (Foto: Trygve Romsloe)
Livet tar til på ny og trykket fra jernhælen er i ferd med å slippe taket. Konfirmasjoner avholdes igjen. Norske soldater i byen har gått sammen om å skaffe knekkebrød og godteri til skolebarna. Om kvelden 15. mai holder fagorganisasjonen massemøte i Narvik og markerer at «mørketida» er over. Alle til stede kjenner på stundens storhet.
Dagen etter er en ny stor dag! Endelig kommer de tilbake! «Frihetens stridsmenn», de som under okkupasjonen ble tatt for motstandsarbeid og ulydighet. De har vært fanger på Krøkebærsletta i Tromsdalen, på Bardufoss, Falstad i Trøndelag og Grini utenfor Oslo. Nå er de på tur hjem igjen, befridd fra tyranniet. Folk stimler sammen på stasjonen flere timer før toget med de 188 Grini-fangene kommer om kvelden. Narvik Mannskor stemmer i med sangen «Nord-Norge».
Samtidig er alvoret der – ikke alle får se sine kjære igjen. Noen har mistet livet i fangenskapet.
…«Sol i dag. Konfirmasjon. Ikke anledning til å sende konfirmasjonstelegram gjennom Telegrafen. Vi er også anmodet om å ringe minst mulig. Her er kommet så mange norske soldater at de preger gatebilledet nu. Smilende folk og smilende soldater. Stadig nye begivenheter så det blir karusell i knotten på en»… (Greta Dahls dagbok, 13. mai 1945)
Klikk for større bilder
Narvik 8. mai 1945 kl. 8. Den forhatte leirkommandanten i Tromsdalen fangeleir, Julius Denzer avslutter sin tjeneste. Denzer hadde først vært i Grini fangeleir og fikk oppnavnet “sirkusklovnen” på grunn av sin forfengelighet. Denzer transporterte alle de norske fangene til Narvik i krigens siste dager og tok hver fange i hånden og takket for godt samarbeid, før han flyktet. Denzer ble arrestert i 1947 i Tyskland, transportert til Norge og fikk 15 års straff. (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Narvik 17. mai 1945. Frigitte norske fanger fra fangeleiren i Bardufoss, går i 17. mai toget. 336 av dem kom til Narvik og i påvente av transport sørover, deltok de i frigjøringsgleden på nasjonaldagen! De fleste av disse hadde tidligere vært fanger på Grini og hadde arbeidet hardt i Bardufoss, på utvidelsen av flystripa.(Foto: Narvik Krigsmuseum)
Også fangene som har sittet på Bardufoss blir satt fri, til stor glede for familie og venner som har ventet lenge i usikkerhet. Disse fangene har blitt arrestert av okkupasjonsmakten fordi de har vært mistenkt for å være motstandsfolk, Noen har deltatt i større og organiserte operasjoner, mens andre har motsatt seg pålegg eller vist ulydighet på annet vis. Ingvald Hope, som selv satt fanget i Beisfjord fangeleir, til venstre i bildet. (Foto: Trygve Romsloe)
(Foto: Narvik Krigsmuseum)
Nasjonaldagen kommer med et strålende vær og det største barnetoget i byens historie! Foreldrene kan igjen uhemmet la seg rive med av ungenes latter og glede. Narvik er dekket i rødt, hvitt og blått, det er jubelens og de gode forventningenes tid. Folketoget på ettermiddagen er så langt at det tar igjen seg selv! Fanene, korpsene, korene, speiderne, turnerne, russeluene… I fem år har det vært borte, nå er alt tilbake! Erling Borch-Johnsen er frihetens og fredens hovedtaler på torget. I sentrum er det dans og fest til langt utpå kvelden.
Løytnant Eirik Coucheron-Jarl er reist videre i tjeneste for landet og ærer det norske flagget i Tromsø. Det er en uforglemmelig stemning i Norge.
….«Begivenheter slag i slag. Men jeg skal ikke forsøke å skrive om dem. Jeg skal bare klippe ut av avisene og klistre inn. Jeg har simpelthen ikke hatt tid til å skrive i dagboka. Vi har jo måttet være ute og se på alt som har foregått. Og ikke har jeg trodd det gikk an å leve med så lite søvn som jeg har fått disse siste 14 dager. Men så har jeg også vært trett – så trett at det har gått rundt for meg». (Greta Dahls dagbok, 19. mai 1945)
Klikk for større bilder
17. maiprogrammet i Narvik 1945 (Narvik Krigsmuseum)
Russen halshugger en dukke av Hitler på torget i Narvik til stor jubel fra alle tilstede (Foto: Narvik Krigsmuseum) "Russen satte selvsagt sitt preg på dagen som før krigen og deres arrangement på torvet om ettermiddagen var godt med en passende blanding av skjemt og frekkhet, og ja det manglet ikke alvor heller. Utover kvelden var det brostensdans på torvet og folkefest på det tidl. tyske soldathjem." (Faksimile fra Fremover 18. mai 1945)
Rasjoneringskort for en russ som mottar et par sko før 17. mai 1945 (Narvik Krigsmuseum)
LKAB musikkorps ved Narvik kirke (Foto: Trygve Romsloe)
Flaggborg på Frydenlundsbroen med torvet i bakgrunnen (Foto: Trygve Romsloe)
Russeavisen for Narvikrussen 1945 (Narvik Krigsmuseum). Utsnitt fra russeavisen: "Komposten. Kanskje vil De stusse over russeavisen merkelige navn. "Komposten"?, vil De undrende gjenta og rynke på nesen. De vi uvilkårlig tenke på søppel og avfall, på allslags råttenskap og uhumskheter. Men da, kjære leser, der De på rett veg. Avisen vår er et utsnitt av et råttent samfunn. Rynk ikke for mye på nesen til den stank som strømmer fram. Vi gir bare videre hva tida har gitt o s s."
Bare i Narvik-området er det 20 leirer med 3500 sovjetiske krigsfanger ved frigjøringen. De må vente i flere uker på hjemsendelse, men beveger seg stadig lengre utenfor gjerdene og kjenner seg frem i den frie tilværelsen. Flere skaper tette relasjoner med nordmennene, utallige gaver veksler hender og noen foldes sammen i ømhet.
De reiser minnestøtter over sine falne kamerater. Men har de selv noen fremtid? De aner ikke hva som vil skje. Avskjeden med nordmennene blir med blandede følelser, men når dagen kommer, marsjerer de til stasjonen i god orden og med store bilder av Stalin. Transportene fortsetter i flere uker. Mange av Narviks innbyggere møter opp for å ta farvel med eks-fangene. De aller fleste av dem hører de aldri mer fra.
«Hver kveld går her tog med ca 800-900 russere. Da stiller folk opp overalt og vinker og roper til dem. De skipes inn i Kleiva eller rettere ved den store trappa ned til kaia. Så kaster de kjeks, sigaretter og sukkertöy til ungene, som står langs jernbanelinjen. De vil så gjerne gi de norske noe. Det er et meget godmodig folk. Det var morsomt å få lære dem å kjenne. Men vi får inntrykk av at disiplinen er hard. De oppförer seg eksemplarisk».
«Å möte en av russerfangene med sitt strålende smil er en fest. Å, det er herlig å få oppleve denne tiden. Gid de som falt ved de forskjellige frontene måtte få föle litt av dette, der de er. -Tanken på dem er det eneste som kan formörke disse solfylte dagene for oss. Og tanken på deres etterlatte. Tross alt er vi på jorden. Selv disse strålende dagene har sitt bitre islett». (Greta Dahls dagbok, 26. juni 1945)
Klikk for større bilder
Sovjetiske krigsfanger gjør seg klare for den lange reisen hjem. Banneret på siden av togvognen på dagens hovedbilde sier "Leve kjære fedreland. Troen på din storhet reddet oss fra fascismens slaveri". (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Håndskrevet veggavis laget av de sovjetiske krigsfangene i Beisfjord fangeleir etter frigjøringen. Avisen heter "Seier. Hilsen til deg vårt ærerike fedreland". Dette er den andre utgaven av avisen, og den inneholder en rekke artikler som opptar de nå frigitte krigsfangene, med titler som «Fedrelandet venter på oss», «Hygieneforholdene må forbedres», «Alle har plikt til å følge ordensreglementet» og «Nyheter fra fedrelandet». I tillegg har de tatt med teksten til «Frontsoldatens sang» samt annonsering av to konserter.(Foto: Trygve Romsloe)
Sovjetiske krigsfanger på vei ombord i "Mungo" i Bodø til sin lange, men etterlengtede reise hjem til fedrelandet. (Foto: Trygve Romsloe)
Et vakttårn med bilde av fangenes leder, Josef Stalin, pyntet med flagg og kvister gjorde nok mye for moralen blant fangene. (Foto: Trygve Romsloe)
Savnet av sine egne familier, og kanskje særlig sine barn, var nok stort hos de sovjetiske krigsfangene. Her er noen av de sovjetiske krigsfangene avbildet sammen med fire lokale barn, fra venstre: Thor F. Eriksen, Per Wangberg, Knut Hagen og Erik Munkvold.(Foto: Narvik Krigsmuseum)
De avvæpnede tyske soldatene i Norge blir delt opp i arbeidsgrupper og satt til å rydde minefelt og grave opp likene av fanger regimet deres har vært med på å sende i døden. Makt-rollene er snudd og få synes synd på den tidligere okkupanten.
Lokalbefolkningen har likevel levd tett på disse menneskene i fem år. Tyskere og nordmenn har brukt de samme kafeene, spasert i de samme gatene og handlet i de samme butikkene. Flere familier måtte dele huset sitt med okkupasjonssoldatene, og mange har jobbet for tyskerne. De grønnkledde var oppfattet som fiender og truende herrefolk, men også som naboer, kunder, venner og elskere. Mareritt og eventyr.
På sensommeren starter repatrieringen. 30.000 tyskere forlater landet via Narvik, med skip eller tog.
«….I morgen kommer en britisk destroyer – Hotspur- hit. Da skal her også flagges og synges. Nesten alle dager er 17. mai.- Det skal ikke være morsomt for tyskerne å se alle disse glade mennesker». (Greta Dahls, dagbok 26. juni 1945)
Klikk for større bilder
Flere av de tyske soldatene har vært i Norge lenge når frigjøringen kommer, og savnet etter familien hjemme kan være stort. Da kan det å glede lokale barn med godteri og andre mangelvarer være et mulig plaster på såret mens de venter på hjemtransport. (Foto: Narvik Krigsmuseum)
Tyske soldater marsjerer ned til Narvik Havn for å transporteres hjem til Tyskland. Orden og disiplin skal fremdeles opprettholdes blant det store antallet soldater som skal forlate byen, selv om nok mange av dem føler at de ikke kan komme hjem fort nok nå som krigen er over. (Foto: Trygve Romsloe)
Mange tyske soldater har vært innlosjerte i privathus i lang tid. Dersom de har vært mange nok har de overtatt hele hus, og slik fordrevet familien som opprinnelig bor der. Andre familier opplever at tyske soldater okkuperer en hel etasje eller noen rom i huset deres mens de fortsatt bor der, og må følgelig forsøke å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon. Når frigjøringen kommer får tyskerne beskjed om å trekke seg ut også av private boliger, her fra en bolig i Stormyrveien i Narvik. (Foto: Trygve Romsloe)
Tyske soldater forlater Hundalen ved Katterat med tog. Noen soldater har samlet verdifulle gjenstander gjennom krigen for å ta med seg hjem, andre pakker med seg så mye utstyr de klarer for hjemtransporten. Andre igjen lar mer eller mindre alt utstyr ligge igjen, i pur glede over at krigen er over og de endelig skal få reise hjem igjen. (Foto: Trygve Romsloe)
Det er søndag og folket strømmer til Narvik Stadion. Idretten feirer sin seier etter å ha lagt ned all aktivitet under okkupasjonen. Mønstringen begynner med turnernes beste numre. Gamle kunster er ikke glemt. Fotballagene Mjølner og Brandt møtes til kamp, det ender 2–1. Sekstimetersløp, stavhopp, håndball og bryteoppvisning følger. Alle deltar i avslutningen med «Kongesangen».
Byens sjakklubb arrangerer internasjonale lagturneringer. Sovjeterne fra Beisfjord-leiren stiller 15 mann med storspilleren Grand i spissen. Polakkene, nederlenderne og tsjekkerne er også med, og de norske politisoldatene slenger seg ivrige med på konkurransen. Sportsånden befester fellesskapet på tvers av nasjonene.
Begivenhetene står i kø. Tysklandsfangene kommer hjem til tre ganger tre hurra. Rutebilen til Harstad begynner å gå igjen. Piggtråden, som tyskerne satte opp overalt, blir tatt bort. Det er tidlig sommer.
Faksimile fra Fremover, 18. mai 1945:
«Idrettshilsen fra Sverige.
Formannen i Nord-Norges Idrettskrets har mottatt følgende telegrammer som viser gleden på den annen side Kjølen over at landet og dermed idretten igjen er fri. «Til samtliga idrottsföreningar i Narvik på fredens första dag vill vi til eder norska idrottskamerater framföra våre välgångsönskningar. Vår förhåpning är, at vi snart åter får träffas under idrottens fredliga utövning.»
Idrottsföreningarnas samarbetskomite i Kiruna»
Klikk for større bilder
Mjølners damehåndballag ble trolig etablert i 1945, og bestod av Titti Pleym, Sussi Pedersen, Marit Røger, Turid Korgen, Jorun Hansen, Randi Trætteberg, Inger Bogen, Synnøve Bjørgan, Elna Dahl, Inger Wist, Signe Solberg og Solveig Edvardsen. Laget var aktivt frem til 1948/49. Foto: Narvik Krigsmuseum
"Idrettsmønstringen. Søndag blir en av de største idrettsstevner Narvik ennu har sett. Det begynner med defilering fra Torvet kl.13 av alle idrettsmenn, gamle som unge, passive og aktive medlemmer av alle klubber til Stadion hvor ca 120 idrettsmenn skal vise oss idretten tross idrettsstreik ikke er dør. Adgang på Stadion er gratis for alle". (Faksimile fra Fremover 1. juni 1945)
Ingenting å si på idrettsgleden og entusiasmen våren 1945, her representert med en vennskapelig fotballkamp. Konkurranseinstinktet har tydelig klart seg også gjennom nærmere fem år med tysk okkupasjon, for noe «gratismål» har ikke målvakten tenk å gi vekk. Foto: Narvik Krigsmuseum
Mange av de sovjetiske krigsfangene i Beisfjord fangeleir er både kreative håndverkere og ivrige sjakkspillere, og da er veien kort til å lage egne sjakkbrett. I mangel på komplette sett med skikkelige brikker må både skruer, muttere og andre småting gjøre nytten. Foto: Narvik Krigsmuseum
I påvente av hjemreise etter frigjøringen, arrangerer de sovjetiske krigsfangen sjakkturnering for å få tiden til å gå og ha underholdning i organiserte former. Her er første del av resultatliste etter sjakkturneringen som ble avholdt i Narvik 9. juni 1945. Hva vinneren eventuelt fikk i premie, annet enn heder og ære, vites ikke. Foto: Narvik Krigsmuseum
Del to av resultatlisten sjakkturneringen som ble avholdt i Narvik 9. juni 1945. Hva vinneren eventuelt fikk i premie, annet enn heder og ære, vites ikke. Foto: Narvik Krigsmuseum
"Idrettsfolkene feirer sin seier. Storartet idrettsmønstring igår. Flotte prestasjoner av Erling Kås. I fem lange krigsår har alt offentlig idrettsarbeid vært nedlagt. Idrettsfolkene har holdt en storartet ubrutt front i kampen mot nasismen. No kan en atter ta fatt med friske krefter. Idrettsmønstringa her i byen igår dannet en lovende opptakt til idrettsarbeidet fremover"......"Finalen i 60 m. løpet gikk i pausen. Erling Kås seiret med tida 7.9. Resultatet ellers ble: 2. Larsen 8.00, 3. Nilsen 8.1, 3. Kristoffersen 8.1". (Faksimile fra Fremover 4. juni 1945) Foto: Trygve Romsloe
"Idrettsfolkene feirer sin seier. Storartet idrettsmønstring igår. Flotte prestasjoner av Erling Kås. "....En øvelse som vakte publikums interesse i stor grad var den kjente stavhopperen Erling Kås' elegante sprang. At han igår nådde et resultat som 3.85 uten å ha tatt i staven på lange tider varsler om en ny strålende sesong hvis han får høve til å drive trening. For tida tjenestegjør han som kjent i militæret...." (Faksimile fra Fremover 4. juni 1945) Foto: Trygve Romsloe
Rasjoneringen fortsetter og det vil ta lang tid før vareforsyningene blir større og stabile. Mange begrensninger kommer til å vare i flere år. Boligmangelen i byen er prekær, havna er full av vrak, fjorden full av miner. Kraftige løft og opprydninger må til.
De økonomiske strukturene er likevel i god stand. Kommunal og personlig gjeld er sterkt redusert og bedrifter og banker har penger på bok. Gjenreisningen kan komme i gang.
Britiske tropper avløser de norske politisoldatene og styrer forvaltningen av krigsbyttet. Det meste av tyskernes militære utstyr og våpen destrueres, til tross for norske myndigheters forhåpninger om å overta materiellet.
Det er en forunderlig tid.
Faksimile fra Fremover 6. juni 1945:
«Kunngjøring.
Det innskjerpes at etter kapitulasjonsbetingelsene er alt salg av tysk eiendom og eiendeler av hvilken som helst art, hva enten de har tilhørt den tyske krigsmakt eller dens offiserer og menige eller sivile tyskere strengt forbudt. Også den som kjøper den slags gjør seg skyldig i straffbar handling og det ulovlig kjøpte vil bli inndradd hos kjøperen og også den til hvem videresalg måtte ha funnet sted. Avsnittskommando Narvik, den 3. juni 1945».
Klikk for større bilder
Faksimile fra Fremover 6. juni 1945: «Kongen kommer. I anledning kong Håkons hjemkomst 7. juni har regjeringen bestemt at dagen er fridag for alle i offentlig tjeneste. Videre henstiller man til alle private arbeidsgivere la dagen bli fridag og flaggdag over hele linjen.» Kong Haakon besøker Narvik 15. juli 1946, og har da den ni år gamle arveprinsen Harald med i følget. Foto: Narvik Krigsmuseum
Etter nesten fem år med okkupasjon er kanskje særlig barna som ikke har opplevd annet spente på hva frigjøringen bringer med seg. Her illustrert ved en spent ungeflokk i Narvik. En slik fest og jubel som finner sted 7. juni 1945 har de nok aldri tatt del i før. Er det noen som kjenner igjen noen av fjesene? Foto: Narvik Krigsmuseum
Ingvald Hope (til venstre), som i forbindelse med frigjøringen nå er på oppdrag fra Hjemmestyrken, poserer med andre fra Hjemmestyrken foran Narvik Politistasjon. På folkemunne går politistasjonen under navnet «Finka», og her opplevde flere lokale menn og kvinner å sitte i arresten under krigen, mistenkt for motstandsarbeid. Nå som frigjøringen endelig har kommet er det satt et solid punktum for opphold i arresten av en slik karakter. Foto: Narvik Krigsmuseum
Britiske tropper ankommer Narvik. De skal ta over arbeidet som norske soldater har gjort med å starte oppryddingen av det tyske krigsmateriellet og etterlatenskaper etter krigen. De skal nå marsjere opp til Haakonshallen i Narvik, som nå har fått nytt navn etter å ha blitt kalt «Soldatheimen» da det ble bygget av de tyske okkupantene. Foto: Trygve Romsloe
Siden den tyske kapitulasjonen for en måned siden, har den allierte overkommandoen formelt hatt øverste myndighet i Norge. Men Haakon VII er tilbake på norsk jord. Folk og konge er gjenforent.
Kong Haakon har vært den samlende nasjonale helten, selve symbolet på frihetskampen. De nordnorske fjellene var det siste han så av landet sitt i 1940, men selv om det er Oslo han vender tilbake til, feires dagen fra morgen til kveld i sør og nord den 7. juni 1945.
Året etter, sommeren 1946, siger et etterlengtet skip inn Ofotfjorden. Kong Haakon er om bord. Den høyreiste monarken stiger i land og ser seg rundt på det stedet kampen mot nazistene fikk sitt første glimt av optimisme. Byen med navnet som «fløy ut over hele verden» – Narvik.
Faksimile fra Fremover 28. mai 1945:
«Hilsen fra Kronprins Olav.
Som svar på hilsningstelegram til forsvarssjefen, kronprins Olav, har Narvik kommune ved ordføreren mottatt slik hilsen: «Jeg sender min varmeste takk til Narvik by for dens innsats og hilsen». Olav.»
Klikk for større bilder
En mor triller tur med barnevogn på Fagernes utenfor Narvik; livet skal jo gå videre både under og etter okkupasjonen. Man kan nær sagt føle hvordan luften har blitt klarere etter frigjøringen, men man skal fremdeles merke krigens ettervirkninger i mange år: Rasjonering, opprydding og gjenoppbygging skal prege byen og landet i lang tid. Foto: Narvik Krigsmuseum
Kronprins Olav, som ble utnevnt til forsvarssjef i 1944, har ledet de norske styrkene og samarbeidet med de allierte fram til frigjøringen. Her ønskes han velkommen til Narvik 23. juli 1945, til stor jubel fra de frammøtte skuelystne. Foto: Narvik Krigsmuseum
Britiske soldater ved Haakonshallen på Frydenlund i Narvik, 8. juni 1945. Haakonshallen har nå også fått monogrammet til kong Haakon VII over inngangspartiet, et passende symbol for anledningen. Bak ser vi Narvik kirke. Foto: Trygve Romsloe
Narvik Krigsmuseum er svært takknemlige for å ha mottatt fotograf Trygve Romsloes samling av bilder fra frigjøringsdagene. De unike bildene vi har vist fram i denne utstillingen hadde ikke vært mulig uten Romsloes fotografier, og vi sender også en stor takk til Romsloes etterlatte som har vært imøtekommende og behjelpelige i vårt arbeid. Foto: Narvik Krigsmuseum