Ukas objekt

Ukas objekt 2024 er et samarbeidsprosjekt mellom museer i Nordland: Narvik Krigsmuseum, Museum Nord, Nordlandsmuseet, Helgeland Museum og Árran Lulesamiske senter.

I forbindelse med prosjektet Europeisk kulturhovedstad Bodø 2024 viser vi fram smakebiter av våre samlinger. Gjenstand for gjenstand forteller vi Nordlands mangfoldige historie. Hvert museum har «sine uker». Følg med!

Uke 1

Lysestake

Denne lysestaken i tre skapte litt uro på Bones i Salangsdalen. Det var ikke snakk om å ha en naken dame i stuen, mente husfruen. Derfor strikket hun en kjole til den utskårne damen, slik at hun kunne se anstendig ut.

John Storjord, som blant annet var grenselos og kurer under okkupasjonen, fikk denne lysestaken i gave fra den sovjetiske krigsfangen Dmitrij Fedulov, som satt i fangeleiren ved Bones i Salangsdalen. Lysestaken er smidd ut av et trestykke, og nederst på postamentet står det utskåret «D. Fedulov – 1945». Som arbeidsverktøy hadde Dmitrij bare en smørkniv, glasskår og litt sandpapir. Hvilke refleksjoner gjorde kunstneren seg i fangenskap og hvem er i tankene som modell for kunstneren? Her kan vi bare undre oss.

Lysestaken endte opp hos datteren Solveig Holtet og hennes familie, og er utstilt på Narvik Krigsmuseum.

Mange nordmenn hjalp sovjetiske krigsfanger. De ga mat og klær til fangene, noe som var forbundet med stor fare for eget liv. Det var forbudt å hjelpe fangene, og ble de tatt, kunne de vente seg strenge straffer. Fangene laget forskjellige gjenstander for å bytte til seg mat og takke nordmenn for hjelpen. Det ble blant annet laget sigarettetuier, fugler, leketøy og smykkeskrin, noe som det finnes mange eksempler på i samlingene til museene i Nordland og resten av landet.

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features.

Uke 2

"Slavemerket"

Nordlandsmuseet forteller om «slavemerket», et tiltenkt kontrollsystem som Sulitjelma Gruber ønsket å ta i bruk i 1906. Les mer her.

Uke 3

Svovelkis

Museum Nord forteller om svovelkis fra Ballangen. Les mer her.

Uke 4

Avve

Árran presenterer et avve, eller koftebelte på norsk. Les mer her.

Uke 5

Hestetruger

Helgeland Museum forteller om hestetruger. Les mer her.

Uke 6

Sliehppá

Árran i samarbeid med Drag skole presenterer en sliehppá, eller et brystklede på norsk. Les mer her.

Uke 7

Skinnfellrose

Nordlandsmuseet presenterer skinnfellrose. Les mer her.

Uke 8

Lofotkista

Museum Nord forteller om lofotkista. Les mer her.

Uke 9

Selbuhansker

«Takk for lånet. Håper dere finner eier» stod det på en papirlapp som fulgte sammen med et par grå og hvite hansker. Hanskene ble sendt til Narvik Krigsmuseum fra Storbritannia i 2008. Hvem sendte hanskene?

10. april 1940, under sjøslaget om Narvik, ble den tyske jageren Z21 «Wilhelm Heidkamp» senket av det britiske flaggskipet HMS «Hardy». HMS «Hardy» fikk også store skader, og derfor ble kjørt på grunn ved Vidrek for å ikke synke. Senere ble skipet tatt av tidevannet og kantret ved utløpet av Skjomfjorden.

139 av mannskapet kom seg levende i land, 36 ble drept, blant dem kapteinen Bernard Warburton-Lee. De overlevende fikk hjelp av lokalbefolkningen. Mange fikk strikkete hansker og votter for å varme hendene sine.

Museet har ikke lyktes med å finne den opprinnelige eieren av hanskene, som den ukjente avsenderen håpet på. Det var mange sivile fra området som hjalp de britiske matrosene med både klær og mat under krigshandlingene, slik det både da og nå er naturlig å hjelpe mennesker som er i nød.

Hovedfoto av selbuhansker: Fredrik Naumann/Felix Features.

Uke 10

Komse

Helgeland Museum presenterer Elsa Laula Renbergs komse. Les mer her.

Uke 11

Kvikksølvdamplikeretter

Museum Nord presenterer kvikksølvdamplikeretter. Les mer her.

Uke 12

Snønebbflue

Helgeland Museum forteller om snønebbflue. Les mer her.

Uke 13

Krusifikset fra Rørstad kirke

Nordlandsmuseet forteller om krusifikset fra Rørstad kirke. Les mer her.

Uke 14

Nordlandsbåt

Museum Nord forteller om nordlandsbåt. Les mer her.

Uke 15

Talerør

Kl. 4.40 på morgenen 9. april 1940 ga kommandørkaptein Per Askim, skipssjef på panserskipet «Norge», en ordre om å løsne ild mot to tyske jagere som kom inn på Narvik havn. Hvordan gi en rask ordre uten å miste dyrebar tid til å løpe gjennom halve skipet? Via et talerør! Talerør ble brukt for å sende beskjeder fra en del av skipet til en annen.

P/S «Norge» avfyrte ni skudd med sine store 21 cm kanoner, men på grunn av dårlig sikt og kanonenes begrensede innstillinger traff de hverken Z11 «Bernd Von Arnim» eller Z2 «Georg Thiele».

Noen minutter senere avfyrte Z11 «Bernd Von Arnim» syv torpedoer mot P/S «Norge», de to siste traff skipet. P/S «Norge» sank på under to minutter. 102 mann av besetningen omkom, mens 96 ble reddet, blant annet kommandørkaptein Per Askim.

I dag hviler vraket av P/S «Norge» på Narvik havn på 20 meter dybde. Noe av utstyret, blant annet dette talerøret, ble hentet opp fra skipet av marinens dykkere i 1984. Vraket er i dag vernet av kulturminneloven.

Uke 16

Kvinnekofte fra Tysfjord

Árran i samarbeid med Drag skole presenterer en kvinnekofte fra Tysfjord. Les mer her.

Uke 17

Tresnitt av Magne Furuholmen

Helgeland Museum presenterer tresnitt av Magne Furuholmen. Les mer her.

Uke 18

Fagforeningsfaner

Nordlandsmuseet forteller om fagforeningsfaner ved Sulitjelma gruvemuseum. Les mer her.

Uke 19

Kjole laget av franske likposer

Kunne du tenke deg å kle på en kjole laget av stoff som skulle brukes til likposer? I 1945 var det ikke et spørsmål: det var mangel på det meste, også på kjolestoff. Men det hvite stoffet var fint, og en 15 år gammel jente måtte jo ha en fin kjole!

Våren 1940, under kampene ved Narvik, ble to bataljoner med franske fremmedlegionærer stasjonert på gårdene i Kjeldebotn/Ballangen. Da legionærene ble evakuert fra Norge i juni 1940, lå det mye materiell igjen, noe nyttig og noe unyttig og selvfølgelig noe rett og slett glemt i kampens hete. Likposene var noe av det som ble igjen på Fagerheim gård.

Nesten fem år senere skulle 15 år gammel Rosa Bakkehaug få ny kjole. Da kom de hvite likposene til nytte. Rosa hadde akkurat lært seg å sy, og sydde og broderte denne spesielle kjolen med belte med hjelp av sin mor, Mina Bakkehaug.

I mai 1945 ble freden feiret, og Rosa hadde på seg kjolen da ungdommene i Kjeldebotn og Ballangen gikk på fest. En fin sommerkjole ble den også!

Etter hvert ble kjolen hengende i et mørkt kott frem til 1983, da Rosas datter, Wanja Dahl, tilfeldigvis fant den frem. Wanja syntes at kjolen var kjempefin og tok den i bruk. I 1983 hadde hun kjolen på seg ved en festlig anledning under landsmøtet til Noregs ungdomslag i Oslo.

Årene gikk, og kjolen ble igjen hengende på gården, frem til Wanja donerte den til Narvik Krigsmuseum.

Uke 20

Nordlandsbunad

Helgeland Museum forteller om Nordlandsbunaden. Les mer her.

Uke 21

Sauesaks

Árran presenterer sauesaks/sávtsaskárjjá. Les mer her.

 

Uke 22

Mynter som smeltet sammen

Hva kan minne en om krigens realitet i hverdagen? Det kan være så lite som noen mynter.

Våren 1940 var en veldig utfordrende periode for Narvik sykehus. Sårede norske, tyske og allierte marinegaster og soldater ble sendt til sykehuset. Sivile, som ble skadet under krigshandlingene, fikk også hjelp der. Alle pasientene ble behandlet likt, uavhengig av nasjonalitet.

Det er ikke overraskende at Erling Borch-Johnsen (1897–1962), overlege på Narvik sykehus, var sjeldent hjemme i denne perioden. Under en snartur hjem i slutten av mai 1940 tømte han lommen for mynter.

Søndag 2. juni 1940, på en vakker solskinnsdag, ble Narvik lagt i ruiner. Dette var tyskernes hevn for at norske og allierte styrker gjenerobret byen fem dager tidligere.

Huset i Dronningens gate 49, hvor Borch-Johnsen bodde, brente etter at en tysk bombe satte fyr på biblioteket i leiligheten hans. I ruinene fant overlegen de myntene han hadde lagt igjen noen dager tidligere. Myntene var smeltet sammen til i en haug i den intense varmen. Borch-Johnsen beholdt dem og hadde dem liggende på skrivebordet frem til sin død, som påminnelse om krigen i 1940 og tap av sitt hjem.

Uke 23

Tromme

Árran forteller om en tromme. Les mer her.

Uke 24

Lyst taigafly – Xestia sincera

Helgeland Museum forteller om lyst taigafly. Les mer her.

Uke 25

Foto av sankthansfeiring

Nordlandsmuseet forteller vi om fotosamlingen etter Lyder Kvantoland fra Sørfold. Les mer her.

Samarbeidspartnere