Ukas objekt

Ukas objekt 2024 er et samarbeidsprosjekt mellom museer i Nordland: Narvik Krigsmuseum, Museum Nord, Nordlandsmuseet, Helgeland Museum og Árran Lulesamiske senter.

I forbindelse med prosjektet Europeisk kulturhovedstad Bodø 2024 viser vi fram smakebiter av våre samlinger. Gjenstand for gjenstand forteller vi Nordlands mangfoldige historie. Hvert museum har «sine uker». Følg med!

Tidslinje

Klikk på dato for å lese mer om denne dagen

Uke 1

Lysestake

Denne lysestaken i tre skapte litt uro på Bones i Salangsdalen. Det var ikke snakk om å ha en naken dame i stuen, mente husfruen. Derfor strikket hun en kjole til den utskårne damen, slik at hun kunne se anstendig ut.

John Storjord, som blant annet var grenselos og kurer under okkupasjonen, fikk denne lysestaken i gave fra den sovjetiske krigsfangen Dmitrij Fedulov, som satt i fangeleiren ved Bones i Salangsdalen. Lysestaken er smidd ut av et trestykke, og nederst på postamentet står det utskåret «D. Fedulov – 1945». Som arbeidsverktøy hadde Dmitrij bare en smørkniv, glasskår og litt sandpapir. Hvilke refleksjoner gjorde kunstneren seg i fangenskap og hvem er i tankene som modell for kunstneren? Her kan vi bare undre oss.

Lysestaken endte opp hos datteren Solveig Holtet og hennes familie, og er utstilt på Narvik Krigsmuseum.

Mange nordmenn hjalp sovjetiske krigsfanger. De ga mat og klær til fangene, noe som var forbundet med stor fare for eget liv. Det var forbudt å hjelpe fangene, og ble de tatt, kunne de vente seg strenge straffer. Fangene laget forskjellige gjenstander for å bytte til seg mat og takke nordmenn for hjelpen. Det ble blant annet laget sigarettetuier, fugler, leketøy og smykkeskrin, noe som det finnes mange eksempler på i samlingene til museene i Nordland og resten av landet.

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features.

Uke 2

"Slavemerket"

Nordlandsmuseet forteller om «slavemerket», et tiltenkt kontrollsystem som Sulitjelma Gruber ønsket å ta i bruk i 1906. Les mer her.

Uke 3

Svovelkis

Museum Nord forteller om svovelkis fra Ballangen. Les mer her.

Uke 4

Avve

Árran presenterer et avve, eller koftebelte på norsk. Les mer her.

Uke 5

Hestetruger

Helgeland Museum forteller om hestetruger. Les mer her.

Uke 6

Sliehppá

Árran i samarbeid med Drag skole presenterer en sliehppá, eller et brystklede på norsk. Les mer her.

Uke 7

Skinnfellrose

Nordlandsmuseet presenterer skinnfellrose. Les mer her.

Uke 8

Lofotkista

Museum Nord forteller om lofotkista. Les mer her.

Uke 9

Selbuhansker

«Takk for lånet. Håper dere finner eier» stod det på en papirlapp som fulgte sammen med et par grå og hvite hansker. Hanskene ble sendt til Narvik Krigsmuseum fra Storbritannia i 2008. Hvem sendte hanskene?

10. april 1940, under sjøslaget om Narvik, ble den tyske jageren Z21 «Wilhelm Heidkamp» senket av det britiske flaggskipet HMS «Hardy». HMS «Hardy» fikk også store skader, og derfor ble kjørt på grunn ved Vidrek for å ikke synke. Senere ble skipet tatt av tidevannet og kantret ved utløpet av Skjomfjorden.

139 av mannskapet kom seg levende i land, 36 ble drept, blant dem kapteinen Bernard Warburton-Lee. De overlevende fikk hjelp av lokalbefolkningen. Mange fikk strikkete hansker og votter for å varme hendene sine.

Museet har ikke lyktes med å finne den opprinnelige eieren av hanskene, som den ukjente avsenderen håpet på. Det var mange sivile fra området som hjalp de britiske matrosene med både klær og mat under krigshandlingene, slik det både da og nå er naturlig å hjelpe mennesker som er i nød.

Hovedfoto av selbuhansker: Fredrik Naumann/Felix Features.

Samarbeidspartnere